2019 – 2 Feb. Opening expositie nieuwe leden bij ArtiBrak

Brigitte: “Er zitten zóveel beelden in mijn hoofd, die moeten eruit”

door Ine van den Boer (ArtiBrak)

Al op de basisschool begon het al. “Als iedereen een boek las, ging ik zitten tekenen”, zegt Brigitte Kwanten-van Loon (kunstenaarsnaam GIT). “Ik kan geen geduld opbrengen om een boek te lezen, na twee pagina’s zit ik al met mijn gedachten elders en moet ik weer wat gaan doen. Voor haar verfijnde en gedetailleerde tekeningen (van onder andere stadse landschappen en gestapelde installaties) heeft ze wél het geduld. “Dan ben ik helemaal in mijn eigen fantasiewereld”, zegt GIT. Ik denk altijd in beelden en heb altijd wel een beeld voor ogen dat op papier moet. “Al maanden daarvoor broeien er allemaal beelden in mijn hoofd, van dingen die ik in mijn omgeving heb gezien, die me opvallen en waarvan ik denk, daar kan ik wel eens wat leuks mee doen. Maanden later komt dat pas op papier, hoor. Die beelden gaan rijpen, er vormt zich een compositie in mijn hoofd en dan ineens, als ik weet dat ik dat weekend tijd heb, dan moet het eruit. Als een explosie. Tijdens het tekenen verandert het vaak nog wel. En als het niet precies wordt wat ik in mijn hoofd heb, begin ik weer opnieuw. Gebeurt best vaak. Maar ik gooi nooit iets weg, ik ben nogal ‘zuunig’, misschien kan ik er later nog wel iets leuks mee doen, denk ik dan.”